Achtergrond foto

Zelfverdediging

Practical Self Defense. De naam zegt genoeg.

P.S.D staat voor Practical Self Defense. Vandaag de dag is het een absolute noodzaak dat mensen leren om zichzelf te verdedigen en bewust te handelen in noodsituaties. Ondanks dat geen enkele (nood)situatie hetzelfde is, is de basis van de zelfverdediging wel altijd toepasbaar in verschillende situaties.

De P.S.D-methode kan voldoende inspelen op de behoefte aan zelfverdediging. De P.S.D-methode is ontwikkeld door martial arts expert Edgar Kruyning en is gebaseerd op diverse Japanse krijgskunsten. Deze eigentijdse methode is praktisch toepasbaar en gemakkelijk aan te leren.

De achterliggende visie is dat mensen leren werken vanuit primaire reacties. Daaraan gekoppeld zit het werken vanuit keuzes, die gemaakt worden na een quickscan van de omgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld één of meerdere tegenstanders, gewapend of ongewapend, vlucht of hulp mogelijkheden, een snelle zwakte-sterkte analyse van jezelf en de tegenstander en het gevaarsniveau van de situatie.

De P.S.D-methode is technisch simpel opgezet. Er wordt uitgegaan van 19 basishandelingen als verdediging tegen gewapende en ongewapende aanvallen (stoot-, trap- en vastgrijp- aanvallen). Deze basisvaardigheden zijn veelvuldig in verschillende situaties toe te passen en uit te bouwen. Hierdoor hoef je dus niet veel verschillende technieken te leren maar alleen te begrijpen dat je hetgeen wat je kent veelvuldig kan toepassen, afhankelijk van je keuze in de situatie. Met de P.S.D-methode is er ruimte voor individuele invulling en uitbreiding van de basistechnieken, terwijl er tegelijkertijd een gedegen, landelijk en uniform systeem aan ten grondslag ligt.