Achtergrond foto

Judo

Judo voor jong en oud en wedstrijdtraining.

Judo is uit het jiu jitsu ontstaan en is een bekende Olympische sport geworden, zowel voor het recreatief bewegen, als voor het beoefenen in wedstrijdverband. Bij ons ligt het accent op het recreatief bewegen, hoewel dat niet wil zeggen dat er niet gepresteerd mag worden. Judo is duo. Je moet het samen doen, voor het resultaat ben je samen verantwoordelijk. Het lijfelijk aspect en het in stoeivorm gereglementeerd strijd leveren binnen de modus van het 'elkaar nodig hebben' maakt judo tot een sport met een heel eigen groepssfeer. En ook hier kunnen landelijk erkende graden behaald worden.

Wat beweegt die mensen, jong en oud, die zich keer op keer weer in een smetteloos wit (blauw) pak steken om samen te gaan trainen op een judomat? Is het de uitdaging om iets anders te doen dan wat men gewend is: stoeien met elkaar in plaats van keurig in het gareel lopen? Of werd gewoon deze sport gekozen om bezig te zijn, fit te blijven? Wie zal het weten. Eén ding is evenwel zeker: als men eenmaal gedurfd heeft de drempel van een judozaal over te stappen om zelf actief mee te doen dan vormt men zich hierover een eigen mening. Dan krijgt men begrip voor een sport waarbij lichaam en geest op volle toeren bezig kunnen zijn, terwijl door deze inspanning juist een volledige ontspanning ontstaat.

Bij judo is het de bedoeling een partner volgens de regels op de grond te werpen of hem of haar eventueel in bedwang te houden, 'onder controle' te houden. Veel grondvormen van bewegen: trekken, duwen, tillen, dragen, schuiven, rollen en balanceren, opgenomen in de beoefening van judo, maken de sport veelzijdig.

Verantwoordelijkheid dragen voor elkaar, zich houden aan stringente regels en zich onderwerpen aan een vanzelfsprekende discipline, dat zijn de grondslagen voor een formule waarmee het veilig en prettig sporten is en blijft, juist bij een vechtsport.